Van afval naar verpakking

Geplaatst op 21-06-2006  -  Categorie: Columns

Eind april organiseerde Elsevier het congres ‘Verpakking in perspectief’. Uiteraard interessant, ook voor verpakkingskundigen om bij te blijven en elkaar weer eens te spreken.

Schaamteloos was echter de vertoning van Tetrapak waarbij de tarieven van Nedvang als commercieel instrument werden ingezet om te laten zien hoeveel goedkoper een kartonnen pak is dan een glazen pot of conserven bus als de tarieven (voor zwerfafval?) worden meegenomen. Schaamteloos was het vooral omdat van een bedrijf als Tetrapak mag worden verwacht dat het de deelnemers aan een congres over voedingsmiddelen serieus neemt en vragen over milieubelasting op een volwaardige manier beantwoord. Nu leek het alsof Tetrapak het bestaan van een LCA geheel ontkende. Een verpakkingskundige echter kan een dergelijke presentatie, onafhankelijk van het presenterende bedrijf, in het juiste perspectief zetten.

’Het middagprogramma bestond uit workshopsen in één van deze workshops werd ingegaan op het verpakken van maaltijden. Onlangs werd in een persbericht gesproken van 1 miljard aan afval in de Nederlandse (?) food sector, deels veroorzaakt door onvoldoende verpakking (bron: o.a. Wageningen Universiteit). Deze 1 miljard lijkt echter aan de voorzichtige kant te zijn geschat. Het totale verlies aan voedingsmiddelen wordt ook wel op 2,5 miljard geschat, zo bleek op dit congres. Vooral de deels voorbereide ingrediënten en de kant-en-klaar maaltijden zijn een grote veroorzaker van afval: naar schatting wordt 15% tot 30% van deze producten weggegooid. En iedereen herkent zich hierin want niemand pakt de maaltijd met de oudste datum. Een gigantisch probleem want probeer maar eens een systeem te ontwikkelen dat kosteneffectief hiermee omgaat. Een soort van cassette die maaltijden uitgeeft?

Gelukkig was er op het congres ruimte om vrijuit te filosoferen over het verschaffen van maaltijden. Het lijkt er namelijk op dat de wijze waarop wij ons voedsel bereiden wezenlijk aan het veranderen is. De prijs-kwaliteit verhouding van kant-en-klare maaltijden wordt steeds beter en de consument lijkt het zich te kunnen permitteren, vooral door de weeks, om over te stappen op gemaksverpakkingen.

Van afval naar verpakking: hier moet nog veel werk worden verricht. Werk dat verpakkingskundigen in een breder perspectief kunnen plaatsen en zo hun steentje aan bij kunnen bijdragen .

VNV Columnisten

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl