Van generalist naar specialist

Geplaatst op 27-01-2015  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Marc Pruijssers

De jeugd heeft de toekomst. Juist daarom is het ook zo mooi om met de jeugd bezig te zijn, als docent en opleidingscoördinator FreshFood & Innovation bij HAS Hogeschool in Venlo. We zijn daar aan het bouwen aan deze nieuwe opleiding, die toekomst creëert voor de agrifood sector in Nederland. We leiden food innovators op, die nieuwe versconcepten gaan bedenken als alternatief voor anonieme bulkproductie, rekening houdend met schaalvergroting, kostenreducties en alsmaar krimpende marges.

Misschien wel juist bij versconcepten, speelt de verpakking een cruciale rol. Of het nu om groente, fruit, zuivel, eieren, vlees of vis gaat: de verpakking houdt het bij elkaar, houdt het heel, houdt het lekker én communiceert. Daarom is verpakkingskunde een belangrijk onderdeel van ons curriculum.

Maar wat is nu de juiste benadering? Hoe diep kun je gaan binnen een brede opleiding als de onze? En is verpakkingskunde op zichzelf al niet een veel te breed vakgebied? Een stukje logistiek, een stukje houdbaarheid, een stukje productietechnieken en een stukje vormgeving. Hoe prop je het in een opleiding die ook nog eens aandacht wil besteden aan zaken als marketing, warenkennis, creativiteit en bedrijfskunde?

En wat is verpakkingskunde als vakgebied überhaupt? Zou verpakkingskunde als zodanig moeten bestaan? Wij zien een behoefte aan generalisten enerzijds en aan verpakkingskundige specialisten anderzijds. En geen van beiden is ‘gewoon’ verpakkingskundige. De generalist houdt zich bezig met de “big picture” en is niet alleen verpakkingskundige, maar heeft een breder perspectief. Het is een ontwerper, conceptontwikkelaar, innovator en regisseur. De verpakkingskundige specialist daarentegen heeft diepgaandere kennis van zaken, maar is geen verpakkingskundige. Hij of zij heeft zich verder gespecialiseerd tot bijvoorbeeld verpakkingsontwerper, logistiek verpakkingskundige of verpakkingstechnoloog.

De jeugd heeft de toekomst. Maar heeft de toekomst nog ‘gewone’ verpakkingskundigen? Ik voorzie dat ons vakgebied zich opsplitst in een deel generalisten en een deel nóg specialistischere specialisten. De toekomst zal het leren…

 

Marc Pruijssers

 

De column verpakkingskundig wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van VNV-er Marc Pruijssers van de HAS Venlo. Hij geeft pen door aan Oscar Faber van het Nederlands Verpakkingscentrum. 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl