Veel met weinig

Geplaatst op 25-05-2012  -  Categorie: Columns

Momenteel wordt er veel gepraat in de landelijke media over verpakken. Te concluderen valt dat hierbij de nuance volledig ontbreekt. De kijker/luisteraar krijgt te horen wat hij/zij wil horen. Dat verpakkingen onnodig op de markt gebracht worden, dat bedrijven geen verpakkingsmateriaal willen besparen, dat het milieu eraan gaat door al die verpakkingen. Vervolgens wordt het zwerfvuil en het moeilijk openen er ook nog eens bijgehaald. Aan de hand van een voorbeeld wordt het beeld versterkt, meestal een voorbeeld dat verkeerd wordt uitgelegd zoals een cadeauverpakking die als voorbeeld voor een sector wordt gezien of de verpakking van een product dat erg kwetsbaar is zonder dat dit bekend is (of bewust niet verteld wordt). Een Tweede Kamerlid komt daarna met het lumineuze idee een wedstrijd uit te schrijven voor studenten om met oplossingen te komen. En daarna het volgende item want zo werkt de media. Iedereen tevreden. Iedereen?

De eerste vraag die opkomt is of deze mensen zelf nooit eens om zich heen kijken. Tijd voor ons om met voorbeelden te komen. In de bouwmarkt bijvoorbeeld liggen pakketten met laminaat. Vraagt niemand zich dan af hoe weinig verpakkingsmateriaal er nodig kan zijn om deze producten te beschermen? Een golfkartonnen tray B-golf met testliners en een PE-krimpfolie. Een stuk papier onder de folie dient als informatiedrager. Dat is alles. Een pakket dat meer dan 15 kg weegt met een product dat kwetsbaar is. De mdf-randen met messing en groef kunnen geen stootbelasting hebben anders raken ze beschadigd en passen ze niet meer. De toplaag is van bedrukt papier met een thermoharder die bros is en kan afbreken. De in het pakket gestapelde planken beschermen elkaar juist door de regelmatige stapeling. Een geschikte oplossing voor een kwetsbaar product.
En wat te denken van 5 pakken van 500 vellen A4 papier? Verpakt in een wrap around doos van F-golf testliners met een deksel. Overigens niet een ideale oplossing want dragen aan de strapband en pakken eruit halen na openen blijft lastig. Maar te veel materiaal?

Het wordt tijd dat de verpakkingsindustrie en de verpakkers/ vullers gezamenlijk komen met een strategie om de buitenwereld te laten zien wie we zijn, wat we doen en hoe goed en systematisch er nagedacht wordt over al die verpakkingen met al die tegenstrijdige eisen.

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

VNV Columnisten
Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen.

 

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement mei 2012)

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl