Nieuws

Verbindende rol

Geplaatst op 06-05-2017  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Emmy Maessen

Binnen een ontwikkeltraject zijn vele partijen betrokken met één gezamenlijk doel, maar ook ieder met een eigen agenda en expertise. Iedereen in de keten heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, maakt deel uit van het geheel,  en is zeker niet te zien als losse schakel.  Althans, in de meeste wenselijke situatie, de praktijk wijst helaas soms anders uit.

Om een voorbeeld te geven, het begon met een waanzinnig goed idee met veel potentieel.  Een idee waarbij counterfeiting een risico is, voorzichtigheid is geboden. Het ontwikkelingsproces volgde elke stap in de keten en werd van partij aan partij overgedragen. Wat begon als een goed idee is geëindigd in een drama omdat de product verpakking combinatie moeilijk te verwerken bleek. Ook bleken de gekozen materialen uiteindelijk niet geschikt voor het product zelf. De rol van verpakkingskundige was hier niet aanwezig.

Nogmaals een waanzinnig goed idee. Deze keer ruw uitgewerkt door de opdrachtgever waarna in een vroeg stadium alle partijen in de keten betrokken werden, zo ook de verpakkingskundige. Het proces is intensief met veel overleg, goede regie is noodzakelijk. Wat begon als een goed idee is geëindigd in een succesvol nieuw product op de markt wat niet zo 1,2,3 te evenaren valt.

Product beïnvloedt verpakking, verpakking beïnvloedt product, en de combinatie van die twee beïnvloedt weer de verpakkingslijn en vice verca. Het geheel moet kloppen en ondersteunt daarmee de branding. Het is het geheel wat maakt dat de consument tevreden is met de aankoop, het is het geheel wat het succes bepaald.

De verpakking en het verpakken zijn de verbindende factoren. Die maken het product verkoopbaar. Als verpakkingskundige heb je dan ook die verbindende rol, een hele mooie rol die het verschil kan maken!

Emmy Maessen, verpakkingskundige bij Kompak

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.