Vergeten tak

Geplaatst op 01-04-2018  -  Categorie: Columns

Als we het over verpakken hebben denken we al snel aan de voedingsmiddelenindustrie. Maar er is meer te verpakken, ook industriële producenten en de logistieke dienstverleners maken of transporteren producten. Ik noem het “de vergeten tak”.

Er zijn in Nederland veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie die een of meerdere verpakkingskundige(n) in dienst hebben, maar er zijn maar weinig bedrijven die industriële goederen produceren en een verpakkingskundige in dienst hebben of er een raadplegen. Veel van deze bedrijven zien een verpakkingskundige of een consult als een extra kostenpost. Ze zien alleen de kosten en niet de baten. Vaak wordt er geredeneerd “het is toch maar een verpakking” zonder te weten dat verpakken veel verder gaat dan dat eenvoudige doosje of plastic zakje. Veel bedrijven, van klein tot groot, denken zo en prutsen op het gebied van verpakken maar wat aan, met alle gevolgen van dien.

Uit ervaring kan ik vertellen dat deze bedrijven, nadat ze een verpakkingskundige in dienst hebben genomen of er een geraadpleegd hebben, tot een heel andere gedachte komen. Het eerste wat ik een bedrijf vertel waar ik op bezoek kom is dat verpakken een integrale verantwoordelijkheid is die begint bij het ontwerp van het te verpakken product en eindigt op de afvalberg. Een kleine aanpassing van het product -indien mogelijk- kan in de verdere levensloop veel kosten besparen, maar ook dienen als positieve bijdrage richting ons milieu. Zo kan een kleine aanpassing op gebied van afmetingen een groot gevolg hebben in de verdere keten, denk aan palletbelading, transport, opslag en handling.

Vaak benaderen inkopers hun huidige verpakkingsleverancier om hun verpakkingsproblemen op te lossen. Dit kan uiteraard maar biedt vaak een eenzijdige oplossing. Door de brede opleiding die de verpakkingskundige heeft genoten zullen er bij hem of haar meerdere verpakkingsvormen de revue passeren en zal aan de hand van het programma van eisen, samen met de opdrachtgever, de juiste verpakkingsvorm worden gekozen. Er wordt niet alleen naar de verpakking gekeken maar ook naar de impact op milieu, handling, Arbo, logistiek, veiligheid en eventueel andere relevante eigenschappen. De uiteindelijke keuze zal zoals reeds gezegd een keten verantwoording zijn. Dit betekent dat niet per definitie de goedkoopste verpakking gekozen wordt maar de verpakking die in zijn totaal de beste oplossing biedt. Ik doe dat het liefste, met alle aandacht en veel enthousiasme, voor die “vergeten tak”.

 

Deze column is van VNV-er Jan Janssen van Solpac. Hij geeft de pen door aan John Huissteden van de HEMA.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl