Nieuws

Verpakken is als koken en Ikebana

Geplaatst op 10-07-2017  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Jeroen Vermaas

Staande voor mijn boekenkast vol kookboeken en lesboeken Ikebana, vraag ik mij af wat de overeenkomst is tussen mijn twee grote hobby’s en het verpakkingsvak dat ik met zoveel plezier al jarenlang uitoefen.

Gerechten met meerdere onderdelen elk met hun eigen ingrediënten, tot wel 30 aan toe, vormen, na een vakkundige en creatieve bewerking, een heerlijke compositie die de eter verrast, zonder dat hij beseft hoeveel werk eraan vooraf ging. Grote tegenhanger, Ikebana (Japanse bloemsierkunst), met een minimum aan materialen, zodanig geplaatst dat de ruimte benut en benadrukt wordt, versterkt de arrangeur de schoonheid en het karakter van de enkele bloem, zo dat de kijker zich verrast af vraagt hoe zo iets simpels zo mooi kan zijn.

De overeenkomst met recepten is duidelijk, immers, de verpakkingskundige spreekt de taal van Marketing, begrijpt Sales, heeft begrip voor QA/QC, denkt mee met de Lean Engineer, helpt de Productiemanager, adviseert de Projectmanager en vormt een goed duo met Enginering. Juist die vele disciplines waarmee we samenwerken, maakt ons vak zo aantrekkelijk en uitdagend. De Verpakkingskundige weet echter ook dat als één van de ingrediënten wordt over-gedoseerd, het resultaat zal tegenvallen. Spitsroeden lopen, duwen en soms trekken op weg naar het goede resultaat.

En Ikebana? Ook die overeenkomst is niet moeilijk. Een goede verpakking kent zich door eenvoud die begrepen wordt door de consument. Zo dat hij/zij denkt, jeetje, had ik zelf kunnen bedenken, goed gedaan, waarom hebben ze dat niet eerder bedacht. Overengineering en bedenken om het bedenken, is de grote valkuil waar menig “briljant ontwerp” zijn einde in vond.

Na dertig jaar “op de bok” heb ik nog steeds plezier in het Vak, en ik ben ervan overtuigd dat de multidisciplinaire duizendpotige Verpakkingskundige in veel organisaties van groot belang zal zijn en blijven.

Voor de volgende column wil ik graag Janey Logtmeijer - Sik uitnodigen. Na jarenlang bij diverse bedrijven gewerkt te hebben, besloot zij haar eigen adviesbureau Sikspack te starten. Ik ben erg benieuwd naar haar, mogelijk, vernieuwde kijk op ons vak.

Deze column is van Jeroen Vermaas, verpakkingskundige bij Stegeman. Hij geeft de pen door aan Janey Logtmeijer van adviesbureau Sikspack.

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.