Verpakken is een vak

Geplaatst op 18-06-2005  -  Categorie: Columns

Verpakkingskundige, voor velen een onbekende naam. In de media en in de volksmond nog vaak aangeduid als verpakkingsdeskundige. Van die laatste zijn er in Nederland miljoenen. Vraag maar eens op een verjaardagsfeestje naar de mening over verpakkingen. Dan is het alsof er niets deugd van 'al die verpakkingen'.

Waar de 'deskundigen' dan niet bij stilstaan is dat die verpakking hen heeft verleid, het gewilde product heeft beschermd, ervoor gezorgd heeft dat het product op het goede moment op de juiste plaats was en ze ook nog heeft verteld wat erin zit, hoe het te gebruiken is, hoeveel calorieën erin zitten of hoe het aan te sluiten is en waar verder informatie vandaan valt te halen, om waar wat te noemen. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan met het opsommen van de vele aspecten waarbij de verpakkingskundige een rol speelt.
Deze column wordt verzorgd door de Vereniging van Nederlands Verpakkingskundigen, de VNV, een vereniging waarvan de leden trots zijn op hun vak dit graag duidelijk willen maken aan de buitenwereld. Een vak met zeer veel kanten, waarbij veel disciplines betrokken zijn, waarbij techniek, psychologie, design, logistiek, en vele andere aspecten gecombineerd moeten worden tot een oplossing die efficiënt te verwerken is in grote hoeveelheden.


Gek genoeg een vakgebied met nagenoeg geen opleidingen in het regulier onderwijs. Velen leren het in de praktijk, vaak in een afgebakend toepassingsgebied en met ondersteuning van de opleidingen van het NVC. Gelukkig besteedt het reguliere onderwijs steeds meer aandacht aan het vakgebied door onder andere de HBO-pleiding Industrieel Product Ontwikkeling in Den Haag. Immers, om een product effectief en efficiënt op de plaats van bestemming te laten aankomen moet de verpakking gelijk met het product ontworpen worden. Soms kan het product namelijk dat wat de verpakking niet voor een redelijke prijs kan bieden of juist andersom.


Niet voor ieder bedrijf zijn de verpakkingskosten zo hoog dat een verpakkingskundige tot zijn recht komt, maar kennis zal ook hier gebruikt moeten worden om tot optimale oplossingen te komen en te voorkomen dat het product niet in de gewenste kwaliteit zijn bestemming bereikt.


In deze column zal daarom aandacht besteed worden aan aspecten uit het vakgebied en daar waar mogelijk zal worden ingespeeld op actuele zaken.

VNV Columnisten

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl