Nieuws

Verpakken voor de Circulaire Economie

Geplaatst op 31-10-2014  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Siem Haffmans

Verpakking satino EPEADe term “Circular Economy” waart sinds enkele jaren door Europa. Volgens sommigen is dit de zoveelste hype, en gaat het om oude wijn in nieuwe zakken. We zijn immers al lang bezig met recycling  en Nederland zit in de kopgroep van Europese landen, als het gaat om inzameling en recycling van verpakkingsmaterialen.

Dat klopt, maar toch is de Circulaire Economie een onderwerp waar de verpakkingswereld meer mee kan doen. Verpakkingen zijn voor velen een symbool van de oude wegwerpmaatschappij. Wat de Circulaire Economie vooral uitdagend maakt is de combinatie van deze twee termen: Circulair en Economie.

 

Circulair; Elke verpakking die wij anno 2014 op de markt brengen moet onderdeel zijn van een technische of biologische kringloop. De verpakking wordt dus óf uit gerecycled materiaal gemaakt en is volledig recyclebaar, ofwel hij zal uit bio-based materiaal bestaan en liefst ook biologisch afbreekbaar zijn. Het verbranden van verpakkingsafval is dus niet circulair en al die mooie gelamineerde verpakkingen voor bijvoorbeeld chips en koffie passen nog niet in een circulaire economie.

 

Economie; Verpakkingen zijn onmisbaar in onze moderne samenleving en ze zorgen er voor dat er zo min mogelijk uitval is van voedingsmiddelen en producten. Verpakken levert dus geld op en Circulair Verpakken mogelijk nog meer. Denk hierbij eens aan de kansen voor het retourtransport van alle grondstoffen die nu nog verbrand worden. Mooi voorbeeld is de Remia frituurvet verpakking, die herbruikbaar is voor de inzameling van het afgewerkte vet, waarvan vervolgens biodiesel wordt gemaakt.

 

Verpakkingen zijn dus geen onderdeel van het probleem, maar deel van de oplossing. Dat maakt het vakgebied van verpakkingskundige nou zo spannend.

 

In de publicatie met dezelfde titel als deze column (gratis te downloaden op onze website), hebben we zo veel mogelijk voorbeelden verzameld van verpakkingen, die passen binnen de circulaire economie. 

  

De column Verpakkingskundig wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van VNV-er Siem Haffmans van Partners for Innovation. Hij geeft de pen door aan Michiel Bouvy (Impaqtum). 

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.