Verpakken voor de Circulaire Economie

Geplaatst op 31-10-2014  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Siem Haffmans

Verpakking satino EPEADe term “Circular Economy” waart sinds enkele jaren door Europa. Volgens sommigen is dit de zoveelste hype, en gaat het om oude wijn in nieuwe zakken. We zijn immers al lang bezig met recycling  en Nederland zit in de kopgroep van Europese landen, als het gaat om inzameling en recycling van verpakkingsmaterialen.

Dat klopt, maar toch is de Circulaire Economie een onderwerp waar de verpakkingswereld meer mee kan doen. Verpakkingen zijn voor velen een symbool van de oude wegwerpmaatschappij. Wat de Circulaire Economie vooral uitdagend maakt is de combinatie van deze twee termen: Circulair en Economie.

 

Circulair; Elke verpakking die wij anno 2014 op de markt brengen moet onderdeel zijn van een technische of biologische kringloop. De verpakking wordt dus óf uit gerecycled materiaal gemaakt en is volledig recyclebaar, ofwel hij zal uit bio-based materiaal bestaan en liefst ook biologisch afbreekbaar zijn. Het verbranden van verpakkingsafval is dus niet circulair en al die mooie gelamineerde verpakkingen voor bijvoorbeeld chips en koffie passen nog niet in een circulaire economie.

 

Economie; Verpakkingen zijn onmisbaar in onze moderne samenleving en ze zorgen er voor dat er zo min mogelijk uitval is van voedingsmiddelen en producten. Verpakken levert dus geld op en Circulair Verpakken mogelijk nog meer. Denk hierbij eens aan de kansen voor het retourtransport van alle grondstoffen die nu nog verbrand worden. Mooi voorbeeld is de Remia frituurvet verpakking, die herbruikbaar is voor de inzameling van het afgewerkte vet, waarvan vervolgens biodiesel wordt gemaakt.

 

Verpakkingen zijn dus geen onderdeel van het probleem, maar deel van de oplossing. Dat maakt het vakgebied van verpakkingskundige nou zo spannend.

 

In de publicatie met dezelfde titel als deze column (gratis te downloaden op onze website), hebben we zo veel mogelijk voorbeelden verzameld van verpakkingen, die passen binnen de circulaire economie. 

  

De column Verpakkingskundig wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van VNV-er Siem Haffmans van Partners for Innovation. Hij geeft de pen door aan Michiel Bouvy (Impaqtum). 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl