Nieuws

Verpakkingsberg vs Voedselberg

Geplaatst op 01-08-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Wim Kruikemeijer

Elke zichzelf respecterende verpakkingstechnoloog is tegenwoordig bezig met duurzaam verpakken en daar zijn goede redenen voor. Maar wat betekent dit voor de voedsel-afvalberg?

Het lijkt erop dat we het paard achter de wagen spannen als we bijvoorbeeld overstappen naar mono materialen met minder goede barrière-eigenschappen en een bijbehorende kortere T.H.T. Dat de houdbaarheid lijdt onder marketingdoelstellingen (kijk óns eens groen zijn!) wordt soms voor lief genomen. Gevolg: nóg meer voedselverspilling door de groep die nu al het meeste verspilt; huishoudens. 

Realiseer je dat meer dan de helft van de consumenten niet de juiste betekenis kent van de T.H.T. (Tenminste Houdbaar Tot) en de T.G.T. (Te Gebruiken Tot) datum. Van producten met een T.G.T. datum kun je ècht goed ziek worden omdat ze bacteriologisch bedorven kunnen zijn na die datum. Denk aan filet americain, voorgesneden groenten en verse vis. Een T.H.T. datum is een indicatieve datum waarbij de consument het product kan proeven en ruiken om te beoordelen of het nog eetbaar is of toch weggegooid moet worden.

arla-webIn dat kader vind ik dat bijvoorbeeld Arla een positief gebaar maakt door te spreken over ‘Often Good After’ op hun verpakkingen. Het maakt consumenten bewust dat zij niet klakkeloos een product hoeven weg te gooien als de ‘uiterste houdbaarheidsdatum’ is verstreken, laat ze zélf nadenken en bewust worden van hun eigen gedrag: ‘Moet ik dit product echt weggooien, of is het nog prima te eten?’. Het ‘Best Before, Often Good After’ label is het resultaat van een samenwerking tussen het Deense Too Good To Go en een aantal grote voedselproducenten zoals Unilever, Carslberg en Arla en werd in 2019 geïntroduceerd. Deze merken hebben de uitgebreidere tekst eerst op hun nieuwe introducties en redesigns van producten in de Nordics geplaatst. Inmiddels zien we deze nu ook op de Nederlandse producten verschijnen. We gaan het hopelijk in onze schappen zien bij andere merken.

Moeten we daarom maar alles bij het oude laten als we het hebben over de samenstelling van onze verpakkingen? Nee, natuurlijk niet! Als de afvalverwerkers meewerken (…), dan heeft bijvoorbeeld de toepassing van bijvoorbeeld mono materialen zeker zin. Maar laten we één van de belangrijkste doelen van ‘de verpakking’ in het oog houden: het verkrijgen van een optimale houdbaarheid!

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.