Nieuws

Verpakkingsvrije winkel Utrecht gestopt

Geplaatst op 19-02-2016  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Mirjam Snel  -  Bron: De Utrechtse Internet Courant

De Utrechtse verpakkingsvrije winkel Bag&Buy is gesloten. De winkel was op zondag 14 februari voor het laatst open, omdat er geen geld meer is voor de inkoop van producten. Hoewel de reacties en de crowdfunding een jaar geleden zeer positief stemden, gaan de deuren nu na een kleine zes maanden toch dicht. Winkelmanager Rens van den Bunck verwacht dat een doorstart snel mogelijk is.

 

De ‘eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland’ kwam naar Utrecht. Dat was anderhalf jaar geleden groot nieuws. Toch bleek in het begin al dat positieve reacties alléén niet genoeg waren om de winkel draaiende te houden. “De prijzen waren te hoog en de winkel was zielloos”, zegt Van den Bunck. Hij kwam in november bij de winkel om het tij nog te doen keren. “Er was geen formule en de klanten werden niet bereikt.” Door onder meer de prijzen veel lager te maken en in te zetten op biologisch verantwoorde producten steeg de omzet daarna snel. “Jammer genoeg is het too little, too late“, zegt externe adviseur van Bag&Buy, Peter Michel Heilmann.

Wim van Dijk, de eigenaar van Bag&Buy, moet volgens Heilmann om tafel met schuldeisers en zal zich snel terugtrekken uit de winkel. De hoop en verwachting is op een snelle doorstart. “Er zijn gesprekken met verschillende partijen, maar we zien een constructie met meerdere eigenaren ook zitten”, aldus Heilmann. Hij ziet een winkel voor zich die meer een ontmoetingsplaats is dan enkel een winkel. “Het moet een belevingsplek worden met bijvoorbeeld workshops. Daarnaast kan het een kweekvijver voor duurzaam en sociaal ondernemen worden.”

Van den Bunck denkt dat de producten in de winkel wel 90% verpakkingsvrij moeten blijven bij een eventuele doorstart. “Het pand heeft zoveel mogelijkheden, maar we zijn nog steeds tegen verpakkingen en ‘maaltijden uit een pakje’. Dat moeten we niet overboord gooien.”

 

Tekenen aan de wand.

Door vrijwilligers in te zetten probeerde Wim van Dijk, de eigenaar van Bag&Buy, het tij nog te keren in november. “Kritisch kijken naar onszelf hoort ook bij het doorontwikkelen”, zei hij toen tegen DUIC.

Dat lijkt nu tevergeefs te zijn geweest. Met een aankondiging op Facebook wordt gemeld dat zondag 14 februari (voorlopig) de laatste dag is van de winkel.

In Bag&Buy worden geen verpakkingen gebruikt om bij te dragen aan een duurzame samenleving en wordt alleen met biologische producten gewerkt die allemaal door de klanten zelf geschept en gewogen kunnen worden. Een succesvolle crowdfunding was vorig jaar de reden om de winkel in Utrecht te openen.

 

 

 

 

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.