Vervalsingen

Geplaatst op 17-11-2005  -  Categorie: Columns

Steeds meer wordt duidelijk dat de professionele criminaliteit zich heeft gestort op vervalsingen van producten. Een lucratieve handel omdat de pakkans nogal klein is en de opbrengsten zeer hoog kunnen zijn. Hoger dan handel in mensen of drugd. Er wordt beweerd dat de maffia zich inmiddels ook met vervalsen bezig houdt. Met de opkomende industrieën in het Verre Oosten wordt het verhandelen van vervalsingen steeds gemakkelijker, vooral omdat het namaken goed beheerst wordt in landen uit deze regio: een onderdeel sturen en een copie ligt een week later op de mat.

Er is echter groot probleem, het namaken beperkt zich tot de buitenkant en niet tot de kwaliteitscontrole, de ingrediënten, de samenstelling, etc. Een gevaarljke ontwikkeling. Als het zich beperkt tot de blauwe pillen die regelmatig worden aangeboden via mail of op straat dan leidt het misschien tot teleurstelling, maar als het gaat om auto-onderdelen, medicijnen, anticonceptie om maar wat te noemen, dan kunnen de gevolgen groter zijn. Uiteraard naast de economische verliezen die inmiddels al in de miljarden lopen.
Rechtszaken kunnen aardig gecompliceerd worden als aanklagers eerst moeten bewijzen dat die pil of dat onderdeel niet door de vermelde fabrikant is gemaakt.

De EC heeft zich dan ook gestort op dit onderwerp en wil onder andere betere samenwerking tussen de douanes. Door uitwisseling van gegevens kan beter het traject gevolgd worden waar de produkten vandaan komen om op deze wijze de plaats van productie te vinden en maatregelen te kunnen nemen.

Opvallend dat een voor de hand liggende oplossing niet genoemd wordt: het coderen van verpakkingen. Er zijn vele methoden beschikbaar om een product te coderen: zichtbaar, niet zichtbaar en zelfs forensisch. Tags, chips, toevoegingen aan materialen, die heel modern nanodeeltjes worden genoemd, tot stukjes DNA toe. Tracking en tracing, maar dan gericht op het voorkomen van vervalsingen, het kunnen bewijzen dat het product origineel is en door de goede fabrikant gemaakt is.

Veel werk aan de winkel voor de verpakkingskundige. Schakel hem in en de mogelijkheden worden op een rij gezet en goede keuzes kunnen worden gemaakt.

VNV Columnisten

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl