Op 21 november verzorgden de VNV en het KIDV gezamenlijk een presentatie op het KIvI jaarcongres 2017 ‘Circulaire Economie’.
Het KIvI is de Nederlandse vereniging van TU en HBO ingenieurs met bijna 20 000 leden. Ieder jaar organiseert het KIvI een groots congres over internationale technische onderwerpen voor rond de 500 bezoekers.
Een breed scala aan onderwerpen kwam aan bod. Ingenieurs in de energiesector vertelden over de transitie die ze proberen te bewerkstelligen van fossiele brandstof en CO2-uitstoot naar duurzame energiebronnen. Op het gebied van de voedselproductie werden onderzoeken gepresenteerd naar een duurzame voedselproductie middels een optimale verdeling van landgebruik voor gewassen voor menselijke consumptie en landgebruik dat alleen geschikt voor het houden van dieren.
De VNV en het KIDV gingen graag in op de uitnodiging ook een ‘parallel-sessie’ over verpakkingen op deze congresdag te verzorgen.
Rijk van Korlaar en Marc Reinders legden uit welke uitdagingen er zijn om met verpakkingen van een lineaire economie naar recycling economie en uiteindelijk naar een circulaire economie te groeien. Rijk en Marc wisten de toehoorders te boeien met herkenbare en sprekende voorbeelden maar ook met de lastige dilemma’s voor de verpakkingsindustrie en de consument.
Marc presenteerde de diverse partijen die een rol spelen in de verpakkingsketen en de 10 mogelijke strategieën voor het realiseren van circulariteit, van ‘recover’ tot ‘refuse’. Hieruit kwam onder meer naar voren dat ‘verpakking’ niet zo’n homogeen product is zoals vele mensen in eerste instantie denken maar dat verpakkingen uit een zeer divers scala aan materialen en toepassingen bestaat waarbij iedere variant een eigen ‘beste-circulaire-oplossing’ kent.
Rijk behandelde de rol van de Verpakkingskundige die als duizendpoot werkt in de lange keten van verpakkingen en de vele disciplines waarmee zij daarbij te maken heeft.
Na dit duidelijke maar intensieve college konden de toehoorders zelf actief meedenken over enkele verrassende verpakkingsvoorbeelden. Zo ontdekten ze dat een ‘single serve’ verpakking soms zelfs gunstiger vanuit ‘circulair’ oogpunt is dan een groot-verpakking met meerdere porties.
Bijzonder is te zien dat in één dag een groot scala aan onderwerpen werden belicht, van woningbouw tot de transportsector tot de scheepvaart waarbij iedereen zich bewust is dat we serieus door moeten werken aan het ‘circulair’ maken van de vele industriële sectoren. De congresdag heeft de bezoekers weer extra alert gemaakt maar ook optimistisch over de mogelijkheden die er zijn en de breedgedragen ambitie om deze ontwikkeling voort te zetten.
De Verpakkingssector is hierop geen uitzondering.