Voorlopige conclusie

Geplaatst op 26-01-2011  -  Categorie: Columns

Na vier jaar onderzoek aan de duurzaamheid van verpakkingen schrijft deeltijdhoogleraar Packaging Design & Management Roland ten Klooster in de laatste editie van het tijdschrift Verpakken een voorlopige conclusie. Deze is tweeërlei: alle verpakkingen zijn duurzaam en geen enkele verpakking is duurzaam. Beide standpunten zijn te verdedigen met argumenten: verpakkingen zorgen ervoor dat producten niet worden weggegooid of beschadigd raken, aan de andere kant worden bij de vervaardiging van alle verpakkingen schaarse bronnen gebruikt. Onderweg naar hun bestemming beschadigen verpakte voedingsmiddelen minder snel dan in onverpakte vorm. Voedingsmiddelen blijven langer goed door de bij de verpakking horende houdbaarheidstermijn. Uitzonderingen daargelaten heeft het product een hogere impact op het milieu dan de verpakking. Laten we deze voorlopige conclusies in 2011 serieus gaan communiceren. Ondertussen wordt in Enschede het onderzoek voortgezet naar de definitie van duurzaam verpakken want het is duidelijk dat het wel met minder kan alleen hoe is nog steeds de vraag.

Omdat de verpakking een lagere impact op het milieu heeft dan het product zelf nemen we ons voor 2011 ook voor om samen met collega's uit aanpalende vakgebieden verder te werken aan duurzaamheid. Een oplossing vinden voor de niet begrepen THT datum is hier een voorbeeld van. In de praktijk worden producten die die tegen de THT datum lopen ongeopend naar de vuilnisbak verwezen terwijl 'Ten minste Houdbaar Tot’ alleen wil zeggen dat 'de kwaliteit van het product na de vermelde datum achteruit kan gaan'. Ook op dit gebied is onderzoek nodig; kennis moet worden opgebouwd of bijv. voorlichting aan consumenten een effectief middel is of dat hulpmiddelen ondersteunend  werken. In de toekomst kunnen bijvoorbeeld indicatoren worden toegevoegd aan verpakkingen om de versheid van producten beter weer te geven. Een groep studenten product- en verpakkingsontwikkeling onderzoekt op dit moment onder de naam Frissdesign de alternatieve indicatoren voor de rigide THT datum. Zo dragen we ook in dit tweede decennium ons steentje bij aan de verdere verduurzaming van de samenleving.

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

VNV Columnisten
Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl
 

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement januari 2011)

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl