Nieuws

Voorzet

Geplaatst op 29-06-2012  -  Categorie: Columns

In de vorige column werd een mooie voorzet gedaan met de oproep aan de verpakkingsindustrie en de verpakkers/vullers om gezamenlijk te komen met een strategie om de buitenwereld te laten zien wie we zijn, wat we doen en hoe goed en systematisch er nagedacht wordt over al die verpakkingen met al die tegenstrijdige eisen.

 

Onze mogelijke tegenstander in de aanstaande E.K. finale heeft het antwoord; de verpakkingsraad ofwel ’The Industry Counsel for Packaging and the Environment’, kortweg ‘ INCPEN’. Deze Britse non-profit, op onderzoek gebaseerde organisatie, opgericht in 1974, richt zich op het analyseren van de milieu- en sociale effecten van verpakken zodat een beter begrip van de rol van verpakkingen ontstaat en de milieu-impact kan worden geminimaliseerd.

 

INCPEN verenigt een invloedrijke groep van bedrijven die een visie op de toekomst delen waarin alle productie, distributie en consumptie duurzaam zijn. De organisatie prijst zichzelf vanwege de met onderzoek onderbouwde, holistische benadering van de sociale en milieueffecten van verpakkingen. INCPEN gebruikt de kennis uit haar onderzoeken om te zorgen dat het overheidsbeleid dat op verpakkingen wordt ontwikkeld een positieve bijdrage levert aan duurzaamheid.

 

Hiermee neemt Groot-Brittannië een voorsprong op Nederland.

 

Naast INCPEN opereren in de UK nog de Packaging Federation en het Institute of Packaging. De Packaging Federation is de overkoepelende brancheorganisatie voor de Britse verpakkingsindustrie. De organisatie zet zich actief in voor het economisch belang van de industrie en de producten die worden geproduceerd. Het kleinere Institute of Packaging (IOP) werd gevormd in 1947 in reactie op de naoorlogse noodzaak om de kwaliteit van de verpakkingen in Groot-Brittannië te verbeteren, normen op te stellen, op te leiden en te informeren.

 

De VNV zou voor Nederland een coachende rol kunnen oppakken om ervoor te zorgen dat hier op dit gebied ook een goede opstelling wordt gerealiseerd. Zo zijn we klaar voor een zinderende tweede helft. De eindstand van de finale was bij het schrijven van deze column nog niet bekend.

 

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

 

VNV Columnisten

Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl 

 

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement juni 2012)

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.