Zelf aanpakken

Geplaatst op 25-05-2016  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Baldwin Cornelisse

Cornelisse Baldwin column 2016We zitten in een tijdsspanne van vele veranderingen, niet in de laatste plaatst de transitie van consumptie/wegwerp  maatschappij naar een meer duurzame maatschappij. Door onze posities bij R&D verpakkingsafdelingen, inkoop, productie, logistiek, ontwerpbureaus, marketing en als zelfstandig specialisten kunnen we in ons dagelijks handelen hierin het verschil maken.

 

Winnie de Poeh zegt in zijn levenslessen over pro-activiteit het volgende tegen Iejoor; ‘Neem de leiding. Je kunt niet in de hoek van het woud blijven wachten tot anderen naar je toekomen. Soms moet jij zelf op ze afstappen.’

 

Het kennisplein op de Empack Utrecht was een mooi voorbeeld hoe wij als Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen proactief ons vak uitdragen. Een compliment voor de organisatoren en uitvoerders! Nu moeten wij als individuele verpakkingskundigen dit in de dagelijkse praktijk verder zien te ondersteunen en uitbouwen.

 

Laten we niet als Iejoor zijn en wachten tot dat….. maar zelf aanpakken, om de verpakkingsketen duurzamer te maken. Niet alleen door verpakkingen lichter, uit mono materiaal of uit bio-based  materiaal te maken maar ook door ze goed en eenvoudig leeg te kunnen krijgen. Nu blijft er in verpakkingen soms nog 10-15% aan product achter; pure verspilling.

Wie knipt niet de tuben tandpasta of handcrème open om de laatste hoeveelheid te gebruiken?

Het is niet alleen onnodige verspilling, een gruwel als het om gebruiksgemak gaat, maar ook nog eens een matige ‘waar voor je geld’ voor de consument.

 

Met de levensles van Winnie de Poeh in ons achterhoofd; laten we deze verspilling oplossen. Wij zijn niet voor niks creatievelingen op de millimeter en tiende cent en weten dit met ketenoverzicht te combineren! Hoe zijn wij anders in staat om met alle opgelegde uitdagingen door en restricties van het product, van productie, logistiek en/of commercie, het elke keer weer voor elkaar te krijgen een passende verpakking te ontwerpen! Dat kan toch alleen maar als creativiteit en ketenoverzicht in de genen van een verpakkingskundige zitten.

 

Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van VNV-er Baldwin Cornelisse, verpakkingskundige bij KraftHeinz. Hij geeft de pen door aan Ron van Hilst, verpakkingskundige bij KraftHeinz. 

 

 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl