Nieuws

Zevenmijlslaarzen en vijf poten

Geplaatst op 11-01-2013  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Rijk van Korlaar

Ze behoren tot mijn standaard werkuitrusting. Iedereen die ze nog niet heeft, raad ik aan zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een setje.

Een verpakkingskundige balanceert tussen allerlei belangen. Het spanningsveld tussen marketing, kosten en techniek. De arena waarin elke verpakkingskundige zijn weg zoekt. En dan begint het spel pas. Want dit zijn je interne collega’s, maar dan is er nog een klant, of zelfs meerdere met verschillende eisen, concurrentie, wetgeving, internationalisering… Je zou er moe van worden.

Het beroemde schaap met de vijf poten vindt gelukkig wel een oplossing. Nu denken veel mensen dat ze die vijf poten wel hebben. Ik daag verpakkingskundigen uit om dat nog eens tegen het licht te houden. Wat weet je van een onderhandeling bij klanten, heb je wel eens een weekje meegekeken met een marketeer. Of aan de andere kant van de keten: ooit een nachtdienstje meegedraaid in productie of met de technische dienst? Een keer op zo’n stoel zitten, kan heel verhelderend werken.

Misschien nog belangrijker zijn zevenmijlslaarzen. Want waar krijg je nog de tijd om iets goed uit te zoeken, voor te bereiden of netjes te testen. Let op: dit is geen pleidooi voor lange doorlooptijden. Nee, het is een oproep om te zoeken naar slimme, verantwoorde versnellingen. Want dat is nodig in deze tijd. Die oplossingen vind je vaak door te zoeken buiten je eigen kaders. Sterker nog, ik vind dat we veel meer buiten ons eigen vakgebied moeten zoeken.

Ik daag iedereen in de verpakkingsketen uit om zijn of haar succesverhaal naar de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen te sturen. Het hoeft geen Nobelprijs waard te zijn. Praktische simpele voorbeelden zijn vaak veel aansprekender. Welke rol je in de verpakkingsketen hebt, maakt niet uit. Van elkaar leren, elkaar stimuleren tot verbetering, daar gaat het om in onze vereniging. We gaan de succesverhalen in een speciale thema-avond bespreken. Durf je de uitdaging aan?

 

Rijk van Korlaar

Voorzitter VNV

 

De column Verpakkingskundig wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van VNV-voorzitter Rijk van Korlaar van Kompak co-packing & co-making. Hij geeft de pen door aan Henk Jan Regeling van Schoeller Arca Systems. 

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.