Zoutverpakking, tot de korrel doordacht

Geplaatst op 11-07-2025  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Jopke Diepenbroek

Iedereen die met verpakkingen werkt, kent het denk ik wel: op vakantie beland je in een lokale supermarkt of speciaalzaak, niet voor de souvenirs of snacks, maar om verpakkingen te bekijken. Zo stond ik ergens in Portugal oog in oog met een klein potje dat heel veel in zich heeft: traditie, duurzaamheid en design.

Deze zout verpakking, Fleur de Sal van Salmarim, is opgebouwd uit drie elementen: een omhulsel van kurk, een glazen binnenpot en een papieren sleeve. Drie verschillende materialen, maar wel allemaal met een natuurlijke oorsprong en een vorm van recycleerbaarheid. De keuze voor kurk is niet alleen esthetisch, maar ook functioneel. Het materiaal is niet zwaar en vochtbestendig, om klontering van het zout te voorkomen. Loop je door de straten van Portugal, dan zie je kurk overal om je heen. Het sluit dan ook perfect aan bij de Portugese identiteit van dit merk. Daarnaast biedt kurk ook een schokdempende bescherming voor het glas dat erin in zit.

Het glazen binnenpotje zorgt ervoor dat het zout gedeeltelijk zichtbaar is in de winkel. Glas is chemisch inert en daarmee een goede keuze voor het verpakken van levensmiddelen met een lange houdbaarheid. Het glas geeft de verpakking een passende uitstraling en dit is voor dit product extra waardevol, omdat het hier draait om textuur en puurheid. Als je de papieren sleeve verwijdert en het deksel opent, komt de brede opening van het glas tevoorschijn. Dit maakt de dosering van het zout makkelijk tijdens gebruik.

 

image0-325De FSC-gecertificeerde papieren sleeve heeft minimale inkt en een rustige vormgeving, wat ik vind passen bij het karakter van het voor mij onbekende merk. Deze sleeve is bovendien los van de rest te recyclen. Door te kiezen voor dit papieren wikkel in plaats van een permanent etiket, wordt scheiden van de materialen eenvoudiger. Dit draagt bij aan circulariteit van de verpakking, maar ook aan de herbruikbaarheid (reuse) van de verpakking. Door de gebruikte materialen en de vorm is de verpakking namelijk perfect voor navullen.

Hier heb ik in de winkel geen opties voor gezien. Dit zou een interessante doorontwikkeling kunnen zijn. Een navulverpakking met het karakter van de oorspronkelijke verpakking, zonder afbreuk te doen aan de merkbeleving. Een leuke uitdaging voor een verpakkingskundige!

image1-325Wat ik vind opvallen aan deze verpakking is een leuke balans tussen eenvoud en doordachtheid. Het geeft het gevoel dat elk materiaal is gekozen met zorg, niet alleen op uitstraling maar ook op duurzaamheid, herkomst en het gebruik. Alles komt samen in één klein potje.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl